Gezondheid en de alvleesklier

Een gezonde pancreas is van essentieel belang voor de productie van insuline en glucagon. Deze stoffen reguleren de bloedsuikerspiegel.

De meeste problemen aan de alvleesklier zijn te voorkomen of onder controle te houden. Het is daarom van groot belang om te weten hoe dit orgaan normaal gesproken functioneert om de alvleesklier gezond te houden. Meestal zijn we ons niet bewust van de alvleesklier en haar functioneren. We merken pas problemen op als er iets fout gaat.

Als de alvleesklier in samenwerking met de lever en galblaas goed functioneert is onze spijsvertering effectief. Een effectieve spijsvertering kan je herkennen en bereiken door:
• Alle benodigde voedingsstoffen worden verbruikt of worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.
• Schadelijke stoffen worden geneutraliseerd of verwijderd.
• Gezond eten.
• Beperkte blootstelling aan gifstoffen in alcohol of het milieu.
• Gezond gewicht.

Door zich aan bovenstaande punten te houden voorkomt men eventuele problemen aan de alvleesklier.

Wanneer de alvleesklier niet goed werkt kunnen er aandoeningen optreden. De meest voorkomende zijn type 1 diabetes en type 2 diabetes. Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel aanhoudend is verhoogd.

Type 1 diabetes kan zich op jonge leeftijd ontwikkelen. Type 2 diabetes heeft ongeveer 85 tot 90% van de diabetici in Nederland. Het is de meest voorkomende vorm op latere leeftijd. Het lichaam raakt hierbij immuun voor insuline, zodat er minder insuline wordt aangemaakt.