Oorzaken van een falende alvleesklier

Ontstekingen
Ontstekingen aan de alvleesklier zijn een reden tot zorg. In andere organen in het lichaam kan een ontsteking erop duiden dat het lichaam een infectie bestrijdt. Als de alvleesklier ontstoken is is de infectie vaak de directe oorzaak van de ontsteking. Als deze niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot permanente functionele en/of structurele schade.

Acute pancreatitis is een ontsteking aan de alvleesklier. Deze kan veroorzaakt worden als onder bepaalde omstandigheden de enzymen voor de spijsvertering al in de alvleesklier worden geactiveerd. De meest voorkomende oorzaak van pancreatitis is een overmatig gebruik van alcohol. Maar er zijn ook andere oorzaken zoals galstenen, bepaalde virusinfecties, medicijnen en erfelijke ziekten. Herhaaldelijke aanvallen van een acute ontsteking of een herhaalde blootstelling aan alcohol kan op de lange termijn schade veroorzaken aan de alvleesklier. Dit wordt chronische pancreatitis genoemd.

Letsel
De alvleesklier bevindt zich diep in ons lichaam en wordt tegen veel vormen van letsel beschermd, behalve bij zeer ernstig letsel. Letsel aan de alvleesklier kan bijvoorbeeld ontstaan na een verkeersongeluk als gevolg van een strakgetrokken gordel of een klap tegen het stuur.

Tumoren
Tumoren aan de alvleesklier zijn moeilijk vast te stellen. Vaak is een biopsie nodig om een goede diagnose te stellen. De diagnose wordt bemoeilijkt doordat de symptomen kunnen lijken op de symptomen van andere aandoeningen. Vaak is een uitgebreid onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen.

Tumoren aan de alvleesklier zijn vaker kwaadaardig dan goedaardig. Goedaardige tumoren komen zelden voor. Exocriene tumoren zijn de zesde doodsoorzaak als gevolg van kanker in Nederland. In acht van de tien gevallen betreft het 60-plussers.