Operaties aan de alvleesklier

Veel alvleesklieraandoeningen kunnen worden verholpen met een operatie. Dit kunnen ontstekingen zijn (pancreatitis) of aandoeningen die zijn veroorzaakt door tumoren. De meest voorkomende operatie aan de alvleesklier is een resectie. Dit wordt uitgevoerd om weefsel te verwijderen dat is beschadigd door alvleesklierontsteking of om een kwaadaardige tumor te verwijderen als deze nog niet is uitgezaaid. Resectie kan worden uitgevoerd om pijn te verlichten.

Operaties aan de alvleesklier zijn zeer lastig vanwege de locatie van het orgaan. De alvleesklier ligt namelijk midden in de buikholte. Een operatie wordt dan ook alleen uitgevoerd door een zeer ervaren specialist.

Operatie van Whipple
Tijdens deze operatie aan de alvleesklier wordt de kop en soms een deel van het lichaam van de pancreas verwijderd. Ook wordt er een deel van de maag, de galblaas en het eerste deel van de dunne darm verwijderd. Als deze operatie wordt uitgevoerd om kanker te behandelen, kunnen ook de omringende lymfeklieren worden verwijderd als er uitzaaiingen zijn. De maag en de alvleesklier worden daarna verbonden met het overgebleven deel van de darmen. Deze operatie duurt vier tot zes uur. Het sterftecijfer van deze ingreep is gedaald tot minder dan vijf procent.

Patiënten blijven meestal twee dagen op de intensive care. Zij worden aangemoedigd om zo snel mogelijk in beweging te komen, bijvoorbeeld door beenoefeningen in bed te doen. Via een infuus worden voedingsstoffen en vocht toegediend totdat de patiënt zelf weer kan eten en drinken. Er worden pijnstillers voorgeschreven en er wordt insuline toegediend totdat het overgebleven deel van het alvleesklierweefsel is hersteld en weer zelf insuline gaat aanmaken. De meeste patiënten blijven ongeveer een week in het ziekenhuis na de operatie. Het duurt ongeveer 6 weken voordat men weer volledig is hersteld.
Als minstens twintig procent gezond alvleesklierweefsel achter is gebleven hoeven patiënten bij wie een deel van de alvleesklier is verwijderd meestel geen orale alvleesklierenzymen in te nemen. Als de hele alvleesklier is verwijderd, moet de patiënt zijn hele leven lang zorg aan Diabetes Mellitus ontvangen.