Pancreatitis

Pancreatitis is een ontsteking aan de pancreas (alvleesklier). De alvleesklier ligt in onze buikholte. Het is een klier die zeer belangrijk is voor onze spijsvertering. De alvleesklier bestaat uit cellen die hormonen aanmaken. Deze hormonen regelen het bloedsuikerspiegelgehalte. Ook maakt de alvleesklier een belangrijke stof en enzymen aan die helpen bij de spijsvertering.

De alvleesklier kan gaan ontsteken. Er zijn dan ontstekingen op de alvleesklier. Als de ontstekingen vaker voorkomen aan de alvleesklier gebruikt men hier de term pancreatitis voor. Als men een ontsteking aan de alvleesklier heeft kan dit erg variëren in hoe heftig de klachten zijn. Het kan van milde klachten tot klachten voorkomen die opeens erg heftig zijn. Als de klachten zo erg zijn en acuut voorkomen dan gebruikt men hier de term acute pancreatitis voor.

Ontstekingen aan de alvleesklier kunnen verschillende redenen hebben. De belangrijkste reden voor een ontsteking aan de alvleesklier ‘pancreatitis’ is alcoholmisbruik. Door het overmatig nuttigen van alcohol kan de alvleesklier dit niet meer aan en ontstaan er ontstekingen. Deze oorzaak is duidelijk aantoonbaar. Echter zijn er in veel situaties waarbij men pancreatitis heeft geen oorzaken aan te duiden voor de ontstekingen.

Als men een ontsteking aan de alvleesklier heeft ‘pancreatitis’ kan men op het ene moment meer last ervan hebben dan op het andere moment. Het beeld met klachten is dan ook zeer verschillend. Het ene moment ondervindt u bijna geen klachten en het andere moment zijn de klachten erg heftig en komen zij vaak plotseling op zetten. De belangrijkste klachten die zich voordoen bij pancreatitis zijn:

  • Pijn in de buik
  • Pijn in de rug
  • Stoornissen door een tekort aan de hormonen en enzymen die de alvleesklier aanmaakt.

Van deze klachten kan men erg veel last van hebben. Zoals hierboven beschreven variëren de klachten in bepaalde periodes. Als men het hoogtepunt van de klachten heeft bereikt met veel pijn kan dit afzakken maar later ook weer terug komen. Als men pancreatitis heeft gehad dan vormt er zich littekenweefsel op de alvleesklier. Dit littekenweefsel heeft een ongunstig effect op de alvleesklier. Het kan de alvleesklier beschadigen en belemmeren in de werking. Hierdoor kunnen er weer nieuwe ontstekingen ontstaan en dan ook nieuwe klachten.