Risicofactoren alvleesklier

Leeftijd
In de loop de jaren neemt de weerstand tegen ziekten af. Het risico om ziek te worden neemt toe. Tegelijkertijd betekent die verminderde weerstand dat het langer duurt om te herstellen. De gevolgen van de ziekte kunnen daardoor ernstiger zijn.

De kans op diabetes type 2 neemt toe met de leeftijd. Een op de tien mensen boven de 70 jaar wordt erdoor getroffen. Type 1 diabetes komt op jongere leeftijd voor. De ziekte ontwikkelt zich meestal op een leeftijd tussen 10 en 20 jaar.

Genetische en erfelijke factoren
Verschillende aandoeningen en stoornissen aan de alvleesklier zijn erfelijk. Veel van deze aandoeningen zijn echter zeldzaam en de meeste worden overgeërfd via een recessief patroon. Dat betekent dat beide ouders dragers moeten zijn van de ziekte om deze door te geven aan hun kinderen. Aangezien het gen recessief is, zijn de ouders vaak alleen dragers van de ziekte. Ouders, embryo’s en foetussen worden tegenwoordig steeds beter getest op aanwezigheid van de ziekte.

Roken
Het is in ieders belang om te stoppen met roken of er helemaal niet aan te beginnen. Het roken van sigaretten is de belangrijkste risicofactor voor alvleesklierkanker. Rokers hebben twee keer zoveel kans om alvleesklierkanker te krijgen als niet-rokers.

Alvleesklierkanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van kanker in Nederland.

Wat betreft ontstekingen van de alvleesklier is pancreatitis een veel voorkomende ontsteking van de pancreas.