Alvleesklier en sporten: welk effect heeft een alvleesklieronsteking?

De alvleesklier is een belangrijk orgaan in ons lichaam, die onderin de buik en vlak achter de maag ligt. De alvleesklier heeft als functie het aanmaken van hormonen, om deze hormonen vervolgens af te geven aan het bloed. Een voorbeeld van een hormoon die de alvleesklier aanmaakt en afgeeft aan het bloed, is insuline. Insuline speelt een rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel van het lichaam en is onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Daarnaast is de alvleesklier niet alleen betrokken bij het aanmaken van hormonen en het afgeven van deze hormonen aan het bloed, maar is dit orgaan bovendien betrokken bij de spijsvertering. Zo produceert de alvleesklier spijsverteringssappen, die ervoor zorgen dat voedsel in de darmen verteerd kan worden.

Problemen met de alvleesklier: een alvleesklierontsteking

Net zoals bij andere organen in ons lichaam het geval is, kun je door omstandigheden te maken krijgen met problemen met de alvleesklier. Zo kan er een alvleesklierontsteking ontstaan, waardoor alle enzymen in de alvleesklier actief worden. Dit is niet de bedoeling, omdat de enzymen van de alvleesklier pas actief moeten worden in de darmen. Omdat de enzymen te vroeg gaan werken, wordt het weefsel van de alvleesklier aangetast en wordt de alvleesklier zelfs door zijn eigen enzymen verteerd. Hierdoor gaat de alvleesklier ontsteken.

Als je een alvleesklierontsteking hebt, krijg je te maken met diverse vervelende symptomen of klachten. De meest voorkomende symptomen bij een alvleesklierontsteking zijn koorts, een snelle of versnelde ademhaling, misselijkheid, braken en een verminderde eetlust.

Een alvleesklierontsteking en sporten

Houd je van sporten en heb je een alvleesklierontsteking, dan moet je erop rekenen dat je een tijdje niet naar de sportschool of de sportvereniging kan. Een alvleesklierontsteking tast de algemene gezondheid van je lichaam namelijk drastisch aan, onder andere door de heftige symptomen die je kunt ervaren als je een alvleesklierontsteking hebt. Heb je de hele dag koorts, een snelle ademhaling, voel je je de hele dag misselijk en moet je veel braken, dan is het logisch dat je niet naar de sportschool of de sportvereniging kan om je lichaam nog verder uit te putten.

Heb je te maken met acute alvleesklierontsteking en wordt deze ontsteking goed behandeld, dan kun je na het verhelpen van de ontsteking weer rustig gaan sporten. Krijg je te maken met chronische alvleesklierontsteking, ofwel een ontsteking in de alvleesklier die altijd in meer of mindere mate aanwezig is, dan is de kans klein dat je nog kan sporten. Kun je wel sporten omdat de ontsteking niet zo heftig is, dan zul je jouw sportprogramma aan moeten passen op basis van de klachten die je ervaart en de energie die je hebt. Wil je advies inwinnen over het sporten met een alvleesklierontsteking of het sporten als je herstelt van een alvleesklierontsteking? Dan kun je het beste naar je huisarts gaan om hem of haar om advies te vragen.

Fysiotherapie

Bij een flinke alvleesklierontsteking is sporten dus niet aan te raden, wel kan een fysiotherapeut van toegevoegde waarde zijn. Met gerichte oefeningen, die de alvleesklier niet belasten, kun je toch actief bezig zijn. Dit is niet alleen positief voor de spieren maar ook voor het immuunsysteem, wat weer goed is voor de ontsteking. Voor meer informatie over wat een fysiotherapeut kan betekenen kunt u terecht bij fysiotherapie te Ede.