Insuline intolerantie

Insuline is een hormoon dat vanuit de pancreas de bloedbaan wordt ingepompt. Eén van de hoofdtaken van insuline is om glucose uit de bloedbaan op te slaan als vet of te transporteren naar spiercellen.

Hoge glucose waardes in de bloedbaan kunnen leiden tot schade aan organen. Daarom is het van essentieel belang dat de glucose in de bloedbaan zo effectief mogelijk wordt verwerkt.

Insuline intolerantie en diabetes type 2

Insuline wordt aangemaakt door beta-cellen die als clusters verspreid zijn in de pancreas. Het hormoon insuline bindt zich aan de receptoren van (voornamelijk) spier- en vetcellen. Zodra de receptor van een spier- of vetcel insuline opvangt, veranderd de functie van de cel. De cel gaat dan over tot het opslaan van glucose uit de bloedbaan. Zo blijft de bloedsuikerspiegel in de bloedbaan stabiel en gezond.

Dit proces is te vergelijken met op de deur kloppen. Insuline klopt op de deur van een cel waarop de cel reageert en glucose uit de bloedbaan verwerkt.

Insuline intolerantie is wanneer de cel niet meer reageert op het kloppen op de deur (de receptor is minder gevoelig). Er is meer insuline nodig om de cel aan het werk te krijgen.

Als gevolg produceert de pancreas meer en meer insuline, totdat de cel de boodschap begrijpt. Dit kan doorgaan totdat de pancreas het niet meer bij kant houden. Als gevolg stijgt de bloedsuikerspiegel. De receptoren van de cellen zijn minder gevoelig voor insuline. Dit heet insuline intolerantie.

Insuline intolerantie is een aanloop naar diabetes type 2. Mensen met diabetes type 2 zijn insuline intolerant.

Voeding

De boosdoeners in onze voeding zijn tegenwoordig overal in te vinden. Zetmeel, enkelvoudige suikers en bepaalde vetten veroorzaken een hoog insuline niveau. Ook snoepjes met “0% suiker” op het label hebben vaak verborgen zetmeel en vetten. Hierdoor dragen ze bij aan hoge insuline waardes in de bloedbaan.

Probeer daarom suikers, zetmeel en verzadigde vetten te vervangen door:

–          Vezels – fruit, volkorenbrood en bruine rijst.

–          Zetmeel vrije groenten: broccoli, wortels, groente, avocado, Chinese kool, paddenstoelen, spinazie en tomaten.

Zie dit artikel voor aanvullende informatie over koolhydraatarm eten die lage glucose waardes genereren.

Insuline is naast voeding ook afhankelijk van andere factoren, zoals stress, zwangerschap of medicatie zoals de anticonceptiepil. Lees hier verder over de gezondheid van de alvleesklier.